poniedziałek, 30 styczeń 2017 13:12

Lawenda i jej cudowne właściwości

Lawenda od tysięcy lat pojawia się w tradycyjnej medycynie naturalnej. Jest ceniona również przez wytwórców kosmetyków. Skąd się to bierze i dlaczego warto mieć lawendę lub chociażby olejek lawendowy w swoim domu? Oto odpowiedzi na te pytania.

Lawenda kojarzy się ze słonecznymi polami Prowansji i to właśnie w tym regionie Francji wytwarza się najlepsze kosmetyki i oleje z lawendy. Roślina ta ma charakterystyczny, silny aromat, który wykorzystywany jest często w aromaterapii. Wyciągi z lawendy mają także działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Jako lekarstwa, olejku z lawendy stosowano już w czasach starożytnych. Nawet w okresie I wojny światowej służył on do odkażania ran żołnierzy walczących na froncie.

Lawenda, jak to zostało wcześniej wspomniane, często wykorzystywana jest w aromaterapii. Pozwala przede wszystkim na wyciszenie się, uspokojenie nerwów, co ma na celu łatwiejsze zaśnięcie i efektywniejszy wypoczynek nocny. W celu wykorzystania tej cudownej właściwości lawendy można przygotować woreczek lniany z suszem z lawendy i włożyć go pod poduszkę lub delikatnie skropić pościel olejkiem lawendowym (należy użyć niewielkiej ilości i to najlepiej rozcieńczonej, by zapach nie był zbyt intensywny). Takie działanie ma jeszcze jedną zaletę, szczególnie w okresie letnim – zapach lawendy odstrasza insekty, w tym komary, więc określenie spokojny sen nabiera w tym przypadku podwójnego znaczenia. Będziemy mogli się łatwiej wyciszyć i nic nam nie będzie zakłócało snu.
Zapach lawendy może także pomóc nam w ciągu dnia. Badania pokazują, że aromat ten nie tylko pozwala się wyciszyć i ukoić nerwy, ale także znacząco wpływa na koncentrację, co przydaje się szczególnie w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego, np. przy intensywnej pracy nad ważnym projektem, czy też przed sesją egzaminacyjną na studiach.

Olejek z lawendy ma też inne właściwości prozdrowotne – często polecany jest przy bólach głowy. Należy wtedy delikatnie wsmarować go w okolicach skroni. Olejek pomaga także na problemy z cerą takie jak zaczerwienienia czy łuszczyca. Można go stosować także na stłuczenia oraz obrzęki.

Czytany 278 razy
Więcej w tej kategorii: « Pozbywamy się drugiego podbródka

Sponsorowane

  • Blog firmowy – czy to się opłaca?

    Blog firmowy – czy to się opłaca?

    Nowoczesna firma musi podążać za duchem czasu. Dlatego tak ważna jest jej obecność w sieci. Jednak strona – wizytówka często już nie wystarcza, aby przyciągnąć do siebie nowych klientów. W związku z tym coraz więcej

    dalej
  • Szpital z laboratorium druku 3D

    Szpital z laboratorium druku 3D

    Druk trójwymiarowy zyskuje sobie coraz większą popularność. Wykorzystywany jest w wielu dziedzinach – w sztuce, architekturze, ale i w medycynie. Wielu specjalistów widzi dla tego rodzaju druku długą przyszłość i wiele zastosowań właśnie, jeśli chodzi

    dalej
  • Strategia marketingowa w MŚP

    Strategia marketingowa w MŚP

    Małe i średnie przedsiębiorstwa często borykają się z brakiem możliwości na wygenerowanie „odpowiednich” środków w budżecie lokowanych na działania marketingowe. Biorąc pod uwagę funkcjonowanie dużych firm w tym zakresie oraz często dość utartych schematów może

    dalej
  • Fenyloketonuria. Chcę mieć zdrowe dziecko!

    Fenyloketonuria. Chcę mieć zdrowe dziecko!

    Takie żądanie do Pana Boga, losu, lekarzy, świata... kieruje każda matka. Wcale nie cieszy jej wyjątkowość sytuacji. Podejrzenie rzadkiej choroby uwarunkowanej genetycznie u jej dziecka zwyczajnie przeraża. Nasza wiedza nie obejmuje tej grupy problemów. Przemykamy obok

    dalej
  • Simons ciekawe projekty modowe dla kobiet

    Simons ciekawe projekty modowe dla kobiet

    Simons to kanadyjska marka, która powstała w 1840 roku. Jest to rodzinna firma odzieżowa, która oferuje swoim klientom ciekawe projekty z zakresu konfekcji damskiej i męskiej. W ofercie znajduje się także ekskluzywna bielizna damska. Wszytko

    dalej
  • 1